Szeretettel köszöntelek a India klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
India klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a India klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
India klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a India klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
India klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a India klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
India klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Sokan úgy tudják, hogy Indiában nem esznek húst. Ez a
kérdés igen bonyolult. A lakosság több mint 82%-a hindu, 13%-a muzulmán,
2-3%-a keresztény.
A hinduizmus az egyes rétegek és csoportok számára csak rájuk vonatkozó
rendelkezéseket is tartalmaz. Így a bráhminok nem ehettek húst, a
harcosoknak viszont ez megngedett.
Külön kategória az ún. érinthetetlenek, akik a legpiszkosabb munkát
végezték, így bármit megehettek.
Megeszik a csirkét, a halat, a bárányt, de egy hindu soha nem enne meg
egy marhát, akit szent állatként tisztelnek.
Szeretik a csípős ételeket, a különféle fűszereket. A
fűszereknek Indiában mindig nagy szerepe volt. Már az i.e. 1500-1000
előtti időkben is használták őket, az egyik legősibb kereskedelmi árunak
számított. Először i.e. 2000 körül a főníciaiak vittek indiai fűszert a
Közel-Keletre. A fűszer ma is India egyik legjelentősebb bevételi
forrása. Már a civilizáció kezdete óta felismerték azok gyógyító
hatását, mely generációról generációra öröklődik.
Indiában a fekete aranyat, a borsot a hús tartósítására és pácolására
használják, de szinte minden ételben megtalálható. A kurkuma igen
jellegzetes színű fűszerük, főleg színezésre használják. A kardamom mag a
fűszerek királynője Indiában, főleg édességekbe keverik, de ajánlják
köhögés, erős fejfájás és egyéb "bajok" orvosságaként is. Jellegzetes
még a fahéj, melyet húsok és rizsételek ízesítésére használnak.
Állítólag megelőzi a túl korai fogamzást, bár India népességét tekintve
ez nem tűnik túl hiteles gyógymódnak. A szegfűszeget - a magyarokkal
ellentétben - nemcsak édességekbe, de zöldséges currykbe, rizses és
húsos ételekbe is beleteszik, de fogbántalmakra is kiváló. A mustármagot
rizsbe, zöldséges és hüvelyes ételekben használják. Az ánizs igen
szokatlan ételízesítő, de miután úgy tartják, hogy elősegíti az
emésztést, az étkezés elmaradhatatlan tartozékának számít. A babérlevél
íze és nagysága eltér a magyarországiétól. A rizses, currys ételek ízét
jelentősen meghatározza, a levélből sajtolt olaj - állítólag - jó az
idegekre, a hisztériára is. A gyömbért már a görögök és rómaiak is
Indiából hozatták. Szinte minden indiai zöldség- és húsételben
megtalálható, csakúgy mint a hagyma és a fokhagyma. A sót is a fűszerek
közé sorolják, amelynek igen nagy a szerepe az ételek tartósításában.
Eredetileg a cukor is fűszer volt. Először i.sz. 300-500 között Indiában
állítottak elő cukrot.
Indiában szinte az évszakok határozzák
meg az étrendet. Télen általában krumplit, sárgarépát, káposztát,
paradicsomot, borsót főznek, nyáron padlizsánt, babot, a monszunesők
idején főleg spenótot, uborkát és paprikát. A zöldségek elkészíthetőek
currynek, amely nemcsak egy növény neve, de eredetileg a zöldséges
ételek elkészítési módját és fűszerezését jelenti. A zöldségeket vagy
fűszeres lében főzik meg, vagy pedig szintén fűszerezve olajban sütik
ki.
Az indiai konyhában igen sokféle tejterméket használnak, ilyen a
joghurt, az aludttej, a sűrített tej, azaz a "khoya", vagy a tisztított
vaj, azaz a "ghi".
Az étkezés elmaradhatatlan fogása a rizs, ebből legalább kétszer
tálalnak. Sokféle módon ízesítik, pl. kókusszal, különféle fűszerekkel,
zöldségekkel, mandulával, kesudióval vagy pisztáciával.
A húsok közül először a halat érdemes megemlíteni, melynek számtalan
elkészítési módja ismert. Készítik őket fűszerezve, kisütve, fűszeres
lében, de ha halról van szó, soha nem hagyják ki a kókuszt. A
legelterjedtebb húsféle mégis a csirke, melynek egyik leghíresebbike a
Tandoori csirke. Nevét - a közhiedelemmel ellentétben - nem egy városról
kapta, a tandoor nem más, mint egy igen régi eredetű, hordozható,
agyagból készített kemence neve. A birkahúsok közül nagyon kedvelt a
darált húsból készült ételek, a húsgombócok, valamint a kabab (nálunk a
saslikhoz hasonlít). Sertéshúst csak bizonyos népcsoportok fogyasztanak.
Darált húsból és a karajból igen sok ízletes étel készíthető.
Az indiai étkezés elengedhetetlen kellékei a kenyérfélék, amelyeket
mindig frissen készítenek, s miután a gyúródeszka kerek és kicsi, a
legtöbb lepény és kenyér is ilyen alakú és nagyságú. Többnyire a tűzhelyen sütik ki.
Az indiai édességek sziruposak, édesek. Az alapanyagok
között fontos szerepe van a tejtermékeknek, a mandulának és a
pisztáciának, a vaníliának és a rózsavíznek is. Népszerűek a pudingok, a
búzadarából készült édességek, a palacsinta és a halva is. A legtöbb
édesség gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Szólnunk kell még az italokról is. Legtöbbször - akármilyen meglepő is - vizet isznak. Ezzel kezdik az étkezést, közben is iszogatnak, majd a végén a pohárban megmaradt vízzel öblítik le ujjaikat. Szeretik még hűsítő gyanánt az aludttej savóját, a szárított rózsabimbóból készített rózsaitalt, valamint az igazi gyümölcsleveket (mangó, narancs, ananász).
Falun még ma is főzik a kókuszpálma levéből és gyümölcsből nyert pálinkát.
"Ha valaki szeretettel és áhítattal áldoz Nekem egy levelet,
virágot, gyümölcsöt vagy egy kis vizet,
én elfogadom azt. Óh, Kunti fia, ajánld fel Nekem mindazt,
amit cselekszel, eszel, elajándékozol, valamennyi vezekléseddel együtt."
(Bhagavad-gita 9.26-27.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pókháló....
INDIA ÁLLAMAI
ÜNNEPEK - Durgá puja - Buddha Purnima- Balarama megjelenési napja
ÜNNEPEK - Gaura-purnima - Dzshulan Játrá (Hintafesztivál)